کشمش چیست؟

نوشته شده در 25 خرداد 1401
مقالات مرتبط با کشمش
کشمش چیست؟

کشمش از انگور رسیده تولید می گردد که طی فرآیندی خشک می گردد. سابقه تولید کشمش بیش از 2000 سال است و مبدا آن ایران و مصر است. در روم کشمش را به عنوان جایزه به برندگان مسابقات و به کسانی که محل عبادت را تزیین میکرده اند می دادند. روش های مختلفی برای خشک کردن انگور و تبدیل آن به کشمش وجود دارد اما قدیمی ترین روش آن پهن کردن انگور روی زمین در مقابل آفتاب است. کشمش سرشار از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین‌های گروه b است و دارای خواص آنتی‌اکسیدان است که از تخریب سلول ها جلوگیری می‌کند.

با توجه به تنوع زیاد انگور ها، کشمش نیز تنوع زیادی دارد. البته نوع پروسه خشک کردن انگور باعث تولید کشمش های متفاوتی نیز می گردد. کشمش طلایی، کشمش آفتابی و کشمش سبز و ... هر کدام پروسه تولید مختص خود را دارند.

خشک شدن انگور در آفتاب و خشک شدن آن در سایه هر کدام محصولی با شکل و طعمی متفاوت ایجاد می کند که هر کدام دارای خواص مخصوص به خود هستند و برای مصارف مختلف استفاده می گردند.

کشمش در حقیقت انگور طبیعی خشک شده است. از آن جا که انگور طبیعی انواع مختلفی دارد که در رنگ، شکل، و خواص با یکدیگر متفاوتند، انواع مختلفی از کشمش وجود دارد. به طور مثال، کشمش سبز، کشمش طلایی، کشمش پلویی و غیره. کشمش‌ها کاربرد گسترده‌ای در تهیه غذاهای ایرانی، سالاد، کیک و شیرینی، مافین و انواع کوکی‌ها دارند. دلیل محبوبیت زیاد کشمش خواص غذایی مفید آن است. کشمش‌ها سرشار از قند طبیعی، فیبر، ویتامین و سایر مواد معدنی هستند. در این مطلب به معرفی کامل کشمش و ارزش غذایی آن می‌پردازیم.


انواع کشمش


همانطور که گفته شد، کشمش‌ها بر اساس نوع انگوری که از آن تهیه می‌شوند، انواع مختلفی دارند. شیوه تهیه برخی از انواع کشمش به شرح زیر است.

کشمش تیزابی (طلایی)


حتما تا به حال کشمش طلایی را دیده‌اید. این کشمش‌ها که بیشتر در تهیه غذاهای رسمی (مثلا در رستوران‌ها) استفاده می‌شوند، به کشمش تیزابی نیز معروفند. دلیل این شهرت استفاده از ماده‌ای به نام تیزاب، نوعی روغن با خاصیت چربی بالا، در تهیه آن‌هاست. قبل از خشک کردن انگور مقداری از تیزاب را به آن اضافه می‌کنند تا پس از خشک شدن رنگ آن طلایی شود. علاوه بر تیزاب، از گوگرد نیز برای طلایی کردن کشمش استفاده می‌شود. در هر صورت، کشمش طلایی چندان برای سلامتی مفید نیست زیرا اضافه کردن تیزاب یا گوگرد، خواص مفید کشمش را به میزان قابل توجهی از بین می‌برد.

کشمش آفتاب خشک


روش دیگر برای خشک کردن کشمش‌ها استفاده از نور آفتاب است. برای این منظور، انواع مختلف کشمش را در ظرف‌های مسطح و بزرگ ریخته و در معرض نور خورشید قرار می‌دهند. پس از گذشت مدتی حدود بیست روز تا یک ماه، رنگ کشمش‌ها تغییر کرده و به قرمز متمایل می‌شود. این تغییر رنگ نشان از خشک شدن کشمش دارد و به کشمش خشک شده به این روش، کشمش آفتاب خشک می‌گویند.


کشمش سایه خشک


یکی از محبوب‌ترین انواع کشمش، کشمش سبز است. کشمش سبز با خشک کردن انگور سبز حاصل می‌شود. برای این منظور، کشمش‌ها را در ظروف بزرگ مسطح ریخته و به مدت نسبتا طولانی در محلی که دائما سایه باشد قرار می‌دهند. قرار گرفتن در معرض وزش باد باعث می‌شود که انگور سبز به مرور خشک شده و به کشمش سبز تبدیل شود. از آن جا که در این روش هیچ عاملی باعث از بین رفتن خواص انگور نمی‌شود، کشمش سبز جزء پرخاصیت‌ترین انواع کشمش به شمار می‌رود. از کشمش سبز، به دلیل این که کالری کمی دارد، در رژیم‌های کاهش وزن استفاده می‌شود.